Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Dat isolatie bijdraagt aan een lagere energierekening en een verhoging van het wooncomfort is bij de meeste wel bekent. Helaas blijkt het voor vele mensen wel een vraag of de huidige isolatie nog voldoet en/of de spouwmuur kan worden bijgevuld.

Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel als de vraag. Spouwmuurisolatie van jaren geleden kan zijn werking hebben verloren en dus ‘niets’ meer voor u en de woning doen. Erger nog het kan de problemen erger maken omdat het blijkt dat de isolatie nat en vochtig is geworden en daarom zorgt voor problemen.

In vele gevallen is er wol aangebracht in de vorm van platen. De platen zijn echter dunner dan de spouwmuur zelf waardoor er een ‘lege’ ruimte over blijft. Deze ruimte zou kunnen worden opgevuld met nieuw isolatiemateriaal. Zorg ervoor, als u kiest om de spouwmuur bij te vullen, dat er geen koude bruggen ontstaan en de twee isolatie materialen naadloos op elkaar aansluiten.

Is het niet mogelijk isolatiemateriaal bij te voegen dan is er de mogelijkheid de oude isolatie te verwijderen. Dit gebeurt vaak doormiddel van het plaatsen van een grote ‘stofzuiger’ mond aan de onderzijde van de gevel, aan de bovenzijde wordt dan onder een bepaalde druk lucht ingespoten. Deze combinatie zorgt ervoor dat de oude isolatie naar beneden komt en uit de spouwmuur wordt gezogen. Makkelijk zijn deze werkzaamheden niet, en helaas zijn de kosten ook behoorlijk.

Om er zeker van te zijn welke producten zich bevinden in de spouwmuur van de woning en de werking hiervan is het mogelijk een inspectie te laten uitvoeren. De inspectie vindt plaats met een camera en een warmtecamera zodat er op twee manieren gekeken kan worden naar de huidige situatie. Hiermee is te zien of er isolatie aanwezig is en waar deze zich precies bevindt.